Upute za bolesnike

OPĆE INFORMACIJE ZA BOLESNIKE I POSJETITELJE

ZA BORAVAK U BOLNICI PONESITE: 

  • pribor za osobnu higijenu ( ručnik, sapun, četkicu za zube, toaletni papir, čašu)
  • pidžamu, ogrtač i papuče 
  • sve lijekove koje redovito uzimate
  • nepokretni bolesnici - pelene za odrasle 
  • uz dogovor s osobljem, radio ili TV prijemnik, koristiti najduže do 22 h  
  • mobitel koristiti na način da NE uznemiruje druge, ne kasnije od 22 h 
  • sve vrijedne stvari (nakit, novac, kartice...) ponesite kući, u protivnom ne  odgovaramo za njihov nestanak

POSJETE BOLESNICIMA: svakodnevno od 14 - 16 h

UPUTE ZA BOLESNIKE ZA JEDNODNEVNU KIRURGIJU

Za Vaš oporavak brinut će sestra. Dva sata nakon anestezije moći ćete piti tekućinu, osigurana Vam je i prehrana. Prije Vašeg odlaska pregledati će Vas operater, po potrebi anesteziolog i dati Vam dodatne upute za kućnu njegu. Otpust s Odjela predviđen je oko 14:30 sati, sa svom medicinskom dokumentacijom ( otpusno pismo i otpusnica ). Sestra će Vam dati dodatne informacije za nastavak kućne njege. Obavezna je pratnja punoljetne osobe koja je u mogućnosti brinuti se o Vama slijedećih 24 sata.

PREPORUKE ZA BOLESNIKE NA HEMODIJALIZI

Poštovani bolesnici koji se liječite hemodijalizom, ili se pripremate za dijalizu, zajednička je želja bolesnika i osoblja hemodijalize, da dijalize proteknu sa što manje komplikacija, da Vama bude što ugodnije i da imate što kvalitetniji i duži život.

UPUTE DIJETALNE ISHRANE BOLESNIKA S UPALNOM BOLESTI JETRE

Dijetalna ishrana je sastavni dio liječenja bolesnika s upalnom bolesti jetre. Ona je od osobite važnosti za bolesnike koji boluju ili su bolovali od zarazne bolesti jetre- virusnih hepatitisa. Ispravnom dijetom postiže se brži i potpuniji  oporavak, a nakon preboljelog hepatitisa dijetalna ishrana zaštićuje jetru i omogućuje joj potpuni oporavak i ispravnu funkciju.

UPUTE O POSTOPERATIVNOJ SKRBI NAKON OPERACIJE KATARAKTE

Bolesnik se nakon operacije katarakte otpušta na kućnu njegu isti ili sljedeći dan, nakon pregleda oftalmologa, ovisno o tijeku i ishodu operacije te općem stanju bolesnika i faktorima rizika.

UPUTE O PREHRANI BOLESNIKA S AKUTNIM PROLJEVOM I POVRAĆANJEM

Pažljivo odabrana i ispravna prehrana od velike je važnosti za liječenje bolesnika s akutnim proljevom i povraćanjem. Pridržavajući se strogo određenih preporuka za prehranu nadoknađujemo organizmu potrebne elektrolite, ugljikohidrate i vodu, a što se gubi proljevastim stolicama i povraćanjem.  Pravilna prehrana pripomaže bržem oporavku, smanjenju broja stolica i prestanku povraćanja.

UPUTE O PREHRANI TRUDNICE

Trudnoća ja prirodno stanje u životu žene koje zahtjeva od nje da posveti veću pažnju svojoj prehrani i načinu života. Razvoj djeteta u maternici  ovisi o skladnom prijelazu iz tijela majke u dijete svih hranjivih tvari, uključujući i vitamine i minerale. Stoga je potrebno da trudnica svojom prehranom u svoj organizam unosi sve tvari koje su podjednako potrebne i njoj i djetetu.

UPUTE ZA BOLESNIKE NAKON OPERACIJE KARCINOMA DOJKE

Nakon operativnog tretmana karcinoma dojke koji uljučuje odstranjenje limfnih žlijezda iz pazušne jame moguće je javljanje limfedema tj. otoka ruke.

Stranice

Subscribe to Upute za bolesnike