UPUTE ZA BOLESNIKE SA SINDROMOM KRATKOG CRIJEVA

Što je sindrom kratkog crijeva?

Rijetko stanje u kojem:

  • tanko crijevo nije u mogućnosti probaviti i apsorbirati zadovoljavajuću količinu tvari
  • tijelo ne resorbira tekućine, uključujući probavne sokove, koji se normalno proizvode u crijevima

To može voditi problemu poput malnutricije, gubitka težine, proljevu i dehidraciji. Da bi se razumjelo zašto se to događa, važno je razmotriti što se događa u osoba sa sindromom kratkog crijeva.

Proces probave
Probava je proces u kojem se pojedena hrana razbija u manje tvari.

Želudac
Probava započinje u ustima, stoga je bitno da se hrana žvače. Hrana se potom proguta i dolazi u želudac gdje prelazi u tekuće stanje poradi kiseline koju proizvodi želudac.

Tanko crijevo
Hrana u tekućem obliku potom dolazi u duodenum gdje se miješa s dodatnim probavnim sokovima iz jetre i gušterače. Potom prelazi u jejunum. Većina tvari se apsorbira u početnom dijelu jejunuma. Otprilike oko 4L tekućine se otpusti svaki dan koja se resorbira u ileumu. U tom dijelu crijeva resorbira se vitamin B12.

Debelo crijevo
Preostali dio tekućine dolazi u debelo crijevo gdje se apsorbiraju voda i sol. Stolica se potom zadržava u rektumu sve do pražnjenja.

Sindrom kratkog crijeva
Kada je uklonjen velik dio crijeva teško je resorbirati sve potrebne tvari te je moguć pad tjelesne težine. Također je smanjena i resorpcija probavnih sokova te se kao posljedica javlja dehidracija.

VIŠE INFORMACIJA I UPUTE MOŽETE NAĆI I PREUZETI U PDF DOKUMENTU.