UPUTE ZA BOLESNIKE ZA JEDNODNEVNU KIRURGIJU

Za Vaš oporavak brinut će sestra. Dva sata nakon anestezije moći ćete piti tekućinu, osigurana Vam je i prehrana. Prije Vašeg odlaska pregledati će Vas operater, po potrebi anesteziolog i dati Vam dodatne upute za kućnu njegu. Otpust s Odjela predviđen je oko 14:30 sati, sa svom medicinskom dokumentacijom ( otpusno pismo i otpusnica ). Sestra će Vam dati dodatne informacije za nastavak kućne njege. Obavezna je pratnja punoljetne osobe koja je u mogućnosti brinuti se o Vama slijedećih 24 sata.

Kućna njega

Aktivnosti : možete se osjećati umorno i pospano, što je normalno stanje po anesteziji. Planirajte odmor većinu dana po otpustu.

Prehrana: ne jedite previše, planirajte manje količine hrane. Izbjegavajte alkohol kroz prva 24 sata po operaciji.

Lijekovi: kroz prvih 24 sata postoperativnog oporavka uzimajte samo lijekove koje Vam je propisao liječnik.

Mala djeca mogu imati pratnju jednog od roditelja tijekom cijelog boravka na Odjelu.

Ako ste spriječeni doći, ili imate temperaturu, prehladu ili bilo koje simptome bolesti, molimo Vas da nas obavijestite o tome na broj telefona 048 / 251 – 124 i otkažete svoj dolazak.

Imate li kakvih dodatnih pitanja, slobodno nas nazovite.
Molimo Vas da se pridržavate ovih uputa kako ne bi došlo do otkazivanja operativnog zahvata.
Vaša pratnja može u bilo kojem trenutku dobiti informaciju o Vašem stanju na gore navedeni broj.
Želimo Vam ugodan boravak na našem Odjelu, te brzi oporavak.

Što je dnevna kirurgija?
Dnevna kirurgija je način operativnog liječenja pacijenata kroz jedan dan, ne zahtijeva ostanak u bolnici. U posljednjih nekoliko godina napredak kirurške tehnike i načina anestezije dovele su do mogućnosti operativnog liječenja pacijenta uz brži oporavak po operaciji, te mogućnost odlaska kući nekoliko sati nakon provedenog postupka. Na taj način omogućuje se veći komfor pacijentu za oporavak u kućnoj sredini.

Naručivanje
Po pregledu u kirurškoj ambulanti i narudžbi na operativni zahvat u sklopu dnevne kirurgije, obavezni ste se javiti Vašem liječniku. Dobiti ćete pismeni pristanak za operativni postupak koji se predviđa u Vašem slučaju, kako bi ga proučili, te mogli postaviti dodatna pitanja obiteljskom liječniku i/ili operateru. Vaš obiteljski liječnik uputiti će Vas na potrebne laboratorijske pretrage i dodatnu dijagnostiku, te na pregled anesteziologa. Anesteziolog će Vam objasniti mogućnosti i vrste anestezije, uz odabir vrste anestezije koja će biti najadekvatnija za Vas. Po završetku prijeoperacijskog pregleda, od Vašeg liječnika dobit ćete uputnicu oznake D2 za Jednodnevnu kirurgiju.

Priprema
Dan prije dolaska na Odjel dnevne kirurgije preporuča se laganija ishrana. Po potrebi dobit ćete dodatne informacije za specifičnom prehranom od Vašeg obiteljskog liječnika i/ili operatera ukoliko operativni zahvat zahtijeva takvu pripremu.

Na dan operacije :

 • ujutro se otuširati antibakterijskim sapunom / gelom za tuširanje
 • ništa ne jesti  
 • ništa ne piti  
 • ne pušiti  
 • ne nanositi šminku, lak za nokte  
 • nakit i vrijedne stvari ostavite kod kuće

U bolnicu ponesite:

 • svu medicinsku dokumentaciju i važeću zdravstvenu iskaznicu
 • uputnicu za bolničko liječenje, oznaka D2
 • osobnu iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu sa slikom
 • pročitan i potpisan pristanak za operativni zahvat
 • lijekove koje inače uzimate
 • pidžamu / spavaćicu
 • stvari za osobnu higijenu
 • ručnik
 • papuče

Dolazak na Odjel za dnevnu kirugiju
Na Odjel za dnevnu kirurgiju javljate se u 06:45 sati, Odjel se nalazi na četvrtom katu glavne zgrade bolnice (ulaz od strane kioska). S Vama mora biti punoljetna osoba koja će doći po Vas nakon otpusta, te će se o Vama moći brinuti kroz daljnja 24 sata.

U Odjelu će Vas dočekati medicinska sestra koja će Vas uputiti u raspored Odjela, smjestiti Vas u sobu, u slučaju dodatnih pitanja, odgovoriti Vam na njih. Sestra će brinuti o Vama i pripremiti Vas za predstojeći operativni zahvat što uključuje tuširanje i brijanje operativnog polja. Potom slijedi pregled kirurga i anesteziologa koji će Vam odgovoriti na eventualna dodatna pitanja.

Po pripremi, medicinska sestra će Vam dati lijekove koje će propisati anesteziolog, kao pripremu za anesteziju te će Vas u krevetu odvesti do operativne sale, gdje ćete biti podvrgnuti odgovarajućem operativnom zahvatu u odgovarajućoj vrsti anestezije.

Nakon operativnog postupka možete biti kratko smješteni u Jedinici postoperativnog anestezijskog nadzora, po odluci Vašeg anesteziologa, nakon toga ćete ponovno biti vraćeni na Odjel za dnevnu kirurgiju.