ŽUĆNA DIJETA

DOZVOLJENA JELA I PIĆA:

  • JUHE: - nemasna juha od mesa, juha od pasiranog povrća, juha s tjesteninom, rižom krumpirom, krupicom
  • POVRĆE: - krumpir bez ljuske, pire krumpir, špinat, karfiol, mrkva, šparoge, tikvice, rajčica itd. - kuhano i servirano u pasiranom obliku uz dodatak maslaca, ulje u minimalnim količinama
  • MESO: - teletina, bijelo meso od peradi, zec, kuhana riba
  • JELA OD BRAŠNA: - bijeli kruh, odstajali bijeli kruh, žemlje i ostala peciva, dvpek, prepečenac, palačinke, drobljenac, kuhana tjestenina.
  • Pri pripremanju dozvoljena minimalna količina masnoća (maslac, ulje) te jaja i kvasac. Dozvoljene su tjestenine s krumpirom.
  • SLATKA JELA: - nabujak od krupice, riže (bez jaja i kvasca), marmelada, slatko, džem, med
  • MLIJEČNI PROIZVODI: - nemasno mlijeko (obrano), svježi kravlji sir
  • SALATA: - svježe pripremljene salatesamo od povrća koje ne obiluje celulozom
  • PIĆA: - čaj, kava, limunada, voćni sokovi, obrano mlijeko

ZABRANJENA JELA I PIĆA:

Jaja, svinjska mast, guščja mast, margarin, loj, suho meso, kobasice, pečeno meso, pohano meso, svinjetina, divljač, pitome patke i guske, gušćja jetra, salame, konzerve, kavijar, sardine, umaci od češnjaka, luka, krastavaca, kopra, umaci od pečenja.

Privitak pdf: