MEĐUNARODNI DAN RADIOLOGIJE 8.11.2019. GODINE

MEĐUNARODNI DAN RADIOLOGIJE 8.11.2019. GODINE

                                                                                                                                    G A L E R I J A

Dana 07.11.2019. u našoj bolnici obilježili smo po treći puta Međunarodni dan radiologije.

Kao spomen na dan kada je Wilhelm Conrad Röntgen davne 1895. godine otkrio rentgenske zrake i tako omogućio revoluciju u medicini, od 2012. godine se 08. studenog diljem svijeta obilježava Međunarodni dan radiologije. Cilj njegova obilježavanja je širenje svijesti o doprinosu radiologije u sigurnom zbrinjavanju pacijenata i bolje razumijevanje uloge radiologa i radioloških tehnologa u zdravstvenim sustavima. Ovogodišnja tema bile su slikovne metode u sportskoj medicini, obzirom da je oslikavanje sportskih ozljeda sve zastupljenije unutar suvremene radiologije.

Dan radiologije je po treći puta obilježen u našoj bolnici predavanjima koja su pripremili djelatnici Odjela za radiologiju.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi voditelja Odjela za radiologiju dr. Gorana Mihailovića, spec. radiologa, nazočnim djelatnicima radiologije i gostima, među kojima su bili i prof.dr.sc Vinko Vidjak, dr. med. predstojnik Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KB Merkur, te prof.dr.sc. Goran Roić, dr. med. ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Potom se okupljenima obratioi ravnatelj naše bolnice dr. Mato Devčić, spec. anesteziologije i reanimatologije, koji je istaknuo značaj odjela radiologije u svakodnevnom radu naše ustanove.

Prvo predavanje održao je specijalizant klin. radiologije Domagoj Gugić, dr. med., pod naslovom: „Oslikavanje sportskih ozljeda“ u kojemu je ponuđena definicija i klasifikacija sportskih ozljeda, te su predstavljene sve danas primjenjive radiološke metode oslikavanja istih, uz isticanje njihovih prednosti i nedostataka. Predstavljene su i smjernice američkog udruženja radiologa (ACR) u odabiru najoptimalnije metode s obzirom na vrstu i opseg određene sportske ozljede.

Drugo predavanje s naslovom „Skočni zglob“ održao je voditelj odjela radiologije dr. Goran Mihailović, u kojemu je iskazana podjela fraktura kostiju skočnog zgloba prema Weberu i Lauge-Hansenu, te su predstavljeni primjeri pacijenata s oštećenjima struktura skočnog zgloba, oslikanih magnetskom rezonancom u našoj ustanovi. Zaključno, naglašena je važnost temeljitog kliničkog pregleda i precizne uputne dijagnoze od strane kliničara.

Treće i posljednje predavanje pod naslovom „Ozljede distalne tetive m. bicepsa brachii“    održala je dr. Raffaela Kuzmić Šijan, specijalist radiolog, u kojemu su prikazani primjeri UZV i MR dijagnostike navedene patologije. Nadalje, ukratko su objašnjeni principi rada uređaja magnetske rezonance te trajanje i kompleksnost izvođenja pretrage za pojedine regije od interesa. U zaključku, ponovno je istaknuta važnost interdisciplinarnog pristupa i međusobne suradnje u svrhu kvalitetnije dijagnostike i adekvatne skrbi o pacijentu.

Proslava Dana radiologije je završena malim domjenkom i druženjem.

Zahvaljujemo Upravi i svim djelatnicima naše bolnice koji su se odazvali našem pozivu, kao i gostima.

 

ODJEL ZA RADIOLOGIJU